Fransa: Grev, grev, grev!..



Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un emeklilik reformunun kabul edilmesi sonrasında verdiği röportaj halkı çileden çıkardı. Yüz binlerce Fransız, sendikaların çağrılarıyla bugün yeniden sokaklara döküldü.


Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un Ulusal Meclis’te oylama yapılmaksızın kabul ettirdiği emeklilik yasası konusunda “pişmanlık duymadığını” söylemesi üzerine Fransa’da eylemler durmak bir yana daha da büyüdü.

Gece boyunca süren çatışmaların ardından, günün erken saatlerinde yollar ve otogarlar trafiğe kapatıldı. Ülkede ulaşım durdu, okullar kapandı, sokaklarda çöp yığınları oluştu ve sanayi tesislerine elektrik arzı düşürüldü. Grevler bugün de sürüyor.

Macron’un ’emeklilik reformu’ diye sunduğu hak kaybını protesto etmek için Ocak’ta başlayan ve bugün 9. kez greve giden protestocular sendikaların çağrısıyla sabah erken saatlerinde Fransa’nın güneybatısındaki Toulouse yakınlarındaki bir otoyolu ve batıdaki Rennes kentinde bir otogarı kapattı. Günün ilerleyen saatlerinde ülke genelinde binlerce kişinin katılımıyla mitingler düzenlenmesi bekleniyor.

Sendikalar “devam” diyor

CGT (Genel İşçi Konfederasyonu) lideri Philippe Martinez, Macron’un dünkü açıklamalarını hatırlatarak “Başkana verebileceğimiz en iyi yanıt, milyonlarca insanın grevde ve sokaklarda olduğudur” dedi. İşçi sendikaları, bugünkü gösterilerin Macron’un dünkü açıklamalarında emeklilik ‘reformuna’ karşı çıkanları küçümseyip “yalan söylemekle” itham etmesi sebebiyle öncekilerden daha büyük kalabalıkları çekmesini bekliyor.

Bakanlar topu patronlara atıyor

Çalışma Bakanı Olivier Dussopt, hükümetin gerilimleri inkar etmediğini ancak yoluna devam etmek istediğini söyledi. Dussopt, “Emeklilik yaşı konusunda sürüp giden bir anlaşmazlık var. Öte yandan şirketlerin kârlarını işçilerle nasıl paylaşacakları da dahil olmak üzere müzakerelerin yeniden başlamasının önünü açacak pek çok konu var” dedi.

Emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkaran ve emekli olmak için doldurulması gereken prim gününü artıran yasaya karşı protestolar, hükümetin tasarıyı mecliste çoğunluk olmamasına rağmen Anayasa’nın 49’uncu maddesine dayanarak geçirmesi üzerine şiddetlendi. Paris’te ve diğer şehirlerde çöp bidonlarının ateşe verildiği sokaklarda, polisle protestocular arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

Ayrıca Kontrol Et

Ethem’in vurulduğu yerde yapılacak anmaya çağrı afişleri asıldı

Gezi’nin 10’uncu yılında Ethem yoldaş şahsında tüm ölümsüzleşenlerimiz için Güvenpark’ta yapılacak anmanın çağrı afişlerini Ankara’nın Mamak, Sincan ve Kızılay bölgelerinde birçok noktaya astık