Urfa’da GES’e tepki gösteren köylüler biber gazlı saldırıdan sonra gözaltına alındı



Urfa’nın Viranşehir ilçesine bağlı Kadıköy kırsal mahallesinde 11 bin dönümlük mera alanlarına kurulmak istenen GES’e (Güneş Enerjisi Santrali) karşı eylem yapan köylülere jandarma biber gazıyla saldırdı, akşam da evleri basılarak gözaltına alındılar


Geçen yıl şubat ayında yenilenebilir enerji yatırımlarıyla ilgili yapılan düzenlemeyle bu alanda yatırım yapacak patronlar için sayısız destek verilmesi sağlanmıştı. KDV’den gümrük vergisine, yıllarca ödemeyecekleri işçi sigorta primlerinden ücretlerin bir kısmına ve yatırım aşamasında da hibeden faizsiz krediye kadar aklımıza gelebilecek her konuda getirilen bu kolaylık patronları önlerine gelen yere güneş enerjisi santrali (GES) kurmaya teşvik etti. Erdoğan’ın oğlu Bilal’in Niğde Bor’a, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Medipol Üniversitesi’nin Siirt Şirvan’a kuracakları GES’ler gündeme gelmişti. Sonra birçok büyük şirketin de aynı yolu izleyeceğini öğrenmiştik.

Bunlardan biri de Kalyoncu. O da Urfa’nın Viranşehir İlçesi’ne bağlı Kadıköy kırsal mahallesinde köylülerin yıllardır mera olarak kullandıkları 11 bin dönümlük arazi üzerine GES kuracak!

Dün araziye iş makineleriyle girilmesine karşı hem tarım hem de hayvancılık yapan köylüler tepki gösterdi. Karşılarına jandarma çıkarıldı. Biber gazıyla saldıran jandarma, havaya ateş ederek yurttaşları dağıtmaya çalıştı.

İş makinelerin çekilmesiyle gerginlik yatışırken, bu sefer Jandarma mahallede gözaltı yapmaya başladı. Akşam saatlerinde başlayan gözaltılarda şimdiye kadar Sıddık Ayyıldız, Emin Ayyıldız, İsmail Taşkın, Nedim Taşkın, Mehmet Taşkın, Aydın Taşkın ve Naif Taşkın olmak üzere 7 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan 7 kişinin Demirci Jandarma Karakolu’nda tutulduğu öğrenildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Urfa Şubesi, sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile köylülerin darp edilerek gözaltına alındığını ve suça bulaşan kamu personeli hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını duyurdu.

 

Ayrıca Kontrol Et

Agrobay Direnişi’nin söke söke aldığı ilk kazanım!

Agrobay işçileri 7 aylık dişe dişe mücadelenin sonucunda karşılarındaki devlet-patronlar ve siyasetçiler cephesinde ilk gediği açtı. Bakırçay Havzası’na örgütlenme kültürü bulaşmasın diye sürdürülen inat işçilerin ve onları destekleyen kamuoyunun baskısıyla kırıldı. İlk elde işçilerin Ağustos ayı ücretleri ve fazla mesai alacakları ödendi. Sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yapan Tarım-Sen, işçilerin tazminatlarının da ödenmesi için dayanışmanın sürdürülmesi ve konunun takipçisi olma çağrısında bulundu.